2.2.2.9. Otel Tesis Rezervasyonları
2.2.2.9. Otel Tesis Rezervasyonları
CRM\Otel Tesis Rezervasyonları\Otel Tesis Rezervasyonları komutu ile tesiste bulunan restoran, spa, hamam, fitness salonu, Türk hamamı gibi tesislere yapılan rezervasyonlar görülür. Yeni rezervasyon kayıtları ve bir rezervasyona ait değişiklikler buradan yapılır. Otel Tesis Rezervasyonlarına ait listelerin çıktılarının alındığı yerdir. Görsel 2.91’de otel misafiri için bir rezervasyon kaydı oluşturulmuştur.
CRM\Otel Tesis Rezervasyonları\Rezervasyon Yapılabilen Tesisler komutu ile işletmenin içerisinde bulunan tesisler listelenir, tesise ait değişiklikler veya yeni tesis tanımlamaları yapılır.
CRM\Otel Tesis Rezervasyonları\Rezervasyon Yapılabilen Tesisler\Ekle komutu ile Otel Tesis Kartı ekrana gelir (Görsel 2.93). Oda Tesis Kartı\Ödeme Planı ekranında doldurulması gereken alanlar şunlardır:
Tesis Tipi: İşletmedeki tesis ve bu tesise tanımlanmış olan restoran, tenis, golf, spa gibi tesisler
seçilir.
Tesis Adı: Tesise verilecek isim yazılır.
Departman Adı: Bu alanda tesisin bağlı olduğu departman seçilir.
Gelir Adı: Alınacak gelirin hangi departmana ait olduğu bu alanda seçilir.
Toplam Pax: Tesisin kapasitesi ve kişi sayısı yazılır.
Toplam Masa: Bu alana tesisin özelliğine uygun olarak masa, oda veya bölüm sayısı yazılır.
Kapalı Günler: Tesisin kapalı olduğu günler seçilir.
Odabaşı Max. Kullanma Hakkı: Kullanım olarak oda başı bir kısıtlama varsa sayısı yazılır.
Max. Kullanma Hakkı: Tesisten en fazla ne kadar yararlanılabileceği ile ilgili sayı girilir.
Kullanma Hakkı: Misafirlere tanınan kullanma hakkı sayısı yazılır.
Yetişkin ve Çocuk fiyatları yazılır.
Tesisin açılış ve kapanış saatleri yazılır.
Döviz türü seçilir.
Oda Tesis Kartı\Menü sekmesi alanında sunulan hizmetlerin menülerinin yazıldığı alandır. Görsel 2.94’te örnek olarak bir restoran için menüler oluşturulmuştur. Bu alandaki menü, tesisin özelliğine göre değişebilmektedir. Örneğin; bu tesis hamam ise burada yazılanlar kese, masaj vb. ifadeler olabilir. Bu alanda günlük menü adıyla 7 tane menü tanımlaması yapılabilir. İşletme prosedürlerine uygun olan tanımlamalar da burada yapılır.
Oda Tesis Kartı\Mekânlar sekmesinde ise tanımlanan tesise ait masa, bölüm veya oda tanımlamaları yapılır (Görsel 2.95). Yapılan mekân tanımlamalarında alanlara ait kişi sayıları da belirtilir. Örneğin, masa adı olarak “Masa 1, kişi sayısı 4” ya da “Aile Oda 1, kişi sayısı 4” şeklinde bir tanımlama yapılabilir. Tesisin özelliğine göre mekânlar değişiklik gösterecektir. İşletme prosedürlerine uygun olan tanımlamalar yapılır.
Oda Tesis Kartı\Seans sekmesinde ise seans ile ilgili saat tanımlamaları yapılmaktadır (Görsel 2.96). ID alanında rakamsal olarak bir numara verilirken Seans Adı alanında saat veya seansa bir ad tanımlaması yapılabilmektedir. İşletme prosedürlerine uygun olan tanımlamalar burada yapılır.
Oda Tesis Kartı\Servisler sekmesinde ise sunulan hizmetler ve fiyatları tanımlanır (Görsel 2.97). Örneğin, Hizmet Adı “masaj veya yemek menüleri” olabilir. Bir golf tesisi ise burada sunulan servisler de farklılık gösterecektir. İşletme prosedürlerine uygun olan tanımlamalar yapılır.
UYGULAMA 22: Tesis Tanımlaması ile ilgili aşağıdaki uygulamayı yaparak ekran görüntüsünü alınız. Masaüstünde kendi adınıza oluşturduğunuz ürün klasörüne ekran görüntüsünü kaydediniz.
Kendi adınıza ait bir restoran oluşturunuz.
Toplam masa sayısını 3 olarak yazınız.
Açılış saatini 18.00, kapanış saatini 00.00 olarak ayarlayınız.
Döviz olarak Türk lirası seçiniz.
Menü sekmesi tanımlamalarında Menü 1’i Kuru Fasulye, Pilav; Menü 2’yi Et Sote, Salata olarak tanımlayınız.
Mekân sekmesi tanımlamalarında 1. Masayı 2, 2. Masayı 4 ve 3. Masayı 6 kişi olarak ayarlayınız.
Seanslar sekmesinden 18.00’den başlamak üzere saat 00.00’a kadar olan zaman aralığında birer saatlik seans tanımlayınız.
Servisler sekmesinde “Kuru Fasulye ₺20, Pilav ₺10, Et Sote ₺40, Salata ₺20” olacak şekilde gerekli tanımlamaları yapınız.
Last updated